Lerum får nu bra betyg för arbete mot mobbning

Två år efter att en mobbad 13-årig pojke tog sitt liv i Lerum får kommunen numera beröm av Skolverket för sitt arbete mot mobbning.

En tragedi utspelade sig i Lerum för två år sedan när en 13-årig pojke tog sitt liv efter åratal av mobbing. Torpskolan som pojken gick på kritiserades såväl av kommunen som Skolverket. I flera år hade man låtit mobbningen pågå utan att ingripa.

Efter kritiken presenterade Lerums kommun en åtgärdsplan, med bland annat en miljon kronor till utbildning av skolpersonal och fler rastvakter.

Skolverket har nu besökt de olika skolverksamheterna i Lerum under årets första fyra månader.

Inspektionerna visar att de flesta är trygga på Lerums förskolor och skolor och det bedrivs ett föredömligt, målinriktat arbete för att förebygga kränkande behandling.

Intervjuerna med elever och personal visar också att eleverna överlag erbjuds en lugn studiemiljö, och stämningen är respektfull och tolerant, enligt Skolverket.

Men allt är inte frid och fröjd. När det gäller arbetet mot mobbning så får Hjällsnässkolan underkänt.

Skolan bedriver inte ett tillräckligt arbete för att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling skriver Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".