Al Gore får Göteborgspriset

Al Gore får Göteborgspriset för hållbar utveckling 2007.

Al Gore som var vicepresident under Bill Clinton har med sin klimatföreläsning på ett unikt sätt väckt intresset för klimatfrågan och prisas med en miljon kronor.

Motiveringen till att just Al Gore fick priset i år är för att han är djupt engagerad för att hejda klimatkrisen genom en ökad medvetenhet om den globala uppvärmningen.

Al Gore började arbeta med miljöfrågor för 30 år sedan. Exempelvis skrev han boken ”Uppdrag jorden” på 90-talet. Med filmen ”En obekväm sanning” har han nått den stora massan.

Public awareness
Temat för årets pris var public awareness – att göra den stora massa medveten.

Den 22 januari kommer Al Gore att besöka Göteborg. Göran Johansson, som är ordförande i Göteborgspriset, jobbar redan på ett stort evenemang i Scandinavium – en heldag för alla göteborgare med artister och tal av Al Gore.

Åttonde året som priset delas ut
Förra året fick tre japanska ingenjörer priset, för deras arbete med att utveckla Toyotas hybridbil Prius som sålts i mer än en halv miljon exemplar.

Tidigare har både föreningar och företag och fått miljöpriset för t.ex. arbete med bränsleceller, byggandet av hus utan uppvärmningssystem, till företag som gjort hållbara investeringar som inspirerat företag att ta etiska och miljömässiga hänsyn.

Det är åttonde året i rad som priset, som tidigare kallades Göteborgs Stads Internationella Miljöpris, delas ut. Det är Göteborgs Stad och en rad företag verksamma i västsverige som står bakom priset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".