Räddningsverkets Gudrun Carlsson (på bilden) och Mats Hallsund följer med det Ukrainska planet och levererar till lokala Lions som har skänkt utrustningen. FOTO Adam Ihse

Katastrofhjälp till Peru

Räddningsverket förberedde sig på måndagskvällen för att lasta på 14 ton vinterfodrade familjetält på ett Antonov-flygplan i Göteborg, för transport vidare till katastrofområdet i Peru.

-14 ton är vad planet klarar, sade verkets gruppledare Mats Hallsund till TT. Det motsvarar 93 tält för 5-7 personer vardera.

Tälten skänktes av svenska Lions i våras men förvaltas av Räddningsverket. Det är verket som bestämmer vad och hur hjälpen ska skickas och som står för transportkostnaderna.

I det här fallet ville mottagarna bara ha tält, inget annat.

Transporten tar 27 timmar med fyra mellanlandningar via Keflavik på Island, New Foundland och sedan via bland annat Bermuda vidare till Pisco i Peru. Två svenska representanter finns ombord, men bara för att lämna över tälten. Sedan reser de hem igen. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".