Sjöräddningen ska hjälpa miljön

Sjöräddningssällskapet kommer från och med nästa år att kunna hjälpa till att rädda havs- och kustmiljön när det sker miljöfarliga utsläpp.

Med hjälp av så kallade länsor ska de kapsla in utsläppet och hålla det på en och samma plats tills dess att övriga räddningsinsatser är på plats.

Simpel teknik
Tekniken ser simpel ut. Man ringar in utsläppet med en så kallad läns och avvaktar tills dess att Kustbevakningen eller Räddningstjänsten kommer och tar över saneringsarbetet.

Från och med nästa år räknar Sjöräddningssällskapet med att ha fjorton så kallade miljöräddningssläp med länsor på runt om i landet, närmast Göteborg planeras en som ska ligga på Rörö.

Överblivna sjösläp och donation
Tack vare att Sjäräddningssällskapet fått ta över försvarets överblivna sjösläp samt fått en donation från oljeföretaget Nynäs så kan de satsa på sitt miljöarbete.

Idag visade de hur det går till. En av sjöräddningens stora båtar har ett släp kopplat till sin ena sida och bak på det står det några personer och släpper ner den röda länsen för hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".