Fler åker kollektivt

Antalet resenärer med spårvagns- och båttrafiken i Göteborg ökade rejält under första halvåret i år. Pendeltågen har däremot allt färre passagerare.

Problemen med pendeltågen har slagit igenom på resandet som gått ner med drygt nio procent första halvåret. En del av förklaringen är stormen Per och svårigheter med snöröjningen som gav både störningar och indragningar.

På Göteborgs central har arbetet med den så kallade Midjan påverkat Kungsbackatrafiken negativt och Alingsåspendeln blev drabbad av en urspårning i slutet av maj som störde trafiken i drygt en vecka.

Däremot visar Västtrafiks siffror att spårvagnsresandet ökat med nästan åtta procent. Också båttrafiken har fått ett uppsving med ungefär lika mycket.

Totalt ökade resandet med västtrafik med 1,7 procent under första halvan av året. Bolagets intäkter steg lika mycket.

I augusti sänkte Västtrafik priserna på månadskort i Göteborg, vilken effekt på resandet det får är ännu för tidigt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista