Allt svårare för unga att få bostad

Det har blivit svårare för unga vuxna i Göteborgsområdet att skaffa egen bostad, visar en ny undersökning från hyresgästföreningen som presenterades i dag. Nu kräver Hyresgästföreningen att kommunerna börjar ta sitt ansvar.

Färre 20 till 27-åringar i Göteborg och kranskommuner har egen bostad än för fyra år sedan. Hyresgästföreningens undersökning visar också att fler tvingas bo i andra eller tredje hand och att många unga vuxna inte har råd att betala hyran eller köpa en bostadsrätt. Sven Bergenstråle på hyresgästernas riksförbund står bakom rapporten:
- Det skulle behövas fler privärda bostäder för väldigt många människor, säger han. De bostäder som finns i dag är för få, och många unga klarar inte kostnaderna för dem utan blir utkonkurrerade av andra som har det bättre förspänt.
Camilla Jonsson är en av alla som söker lägenhet. Hon har gott hopp om att kunna hyra i andra hand, men att hitta nåt eget tror hon är svårt.
- Alla håller väldigt hårt i sina förstahandskontrakt, säger hon, så första hand tror jag är väldigt kört.

Fler och billigare bostäder måste till, menar Hyresgästföreningens regionchef Marianne Fagberg, som också vill att kommunerna i Göteborgsområdet nu ökar trycket på sina kommunala bostadsföretag.
- Jag tycker att de har ett oerhört ansvar, säger hon. Anledningen till att man har kommunala bostadsbolag är ju att människor ska ska få anständiga bostäder till rimlig kostnad. Kommunerna har inte tagit det ansvaret på länge, så nu är det dags att mobilisera.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista