Sverigedemokraterna ligger lågt i Göteborg

Sverigedemokraterna har haft en låg profil i Göteborg under första året efter valet. Det visar en granskning som SR Göteborg gjort.

Visserligen har partiet för första gången lagt en egen budget i Göteborg, men de konkreta förslagen är få.

Sverigedemokraterna fick i förra valet för första gången ett mandat i Göteborg, liksom även i Ale, Härryda, Lerum och på Orust. I Mölndal fick partiet hela fyra mandat.

Göteborg är den största kommunen hittills för partiet och direkt efter valet sa SD:s distriktsordförande Mikael Jansson, som representerar partiet i fullmäktige, att man skulle ”analysera kommunpolitiken och komma med många förslag”.

Ett år efteråt har dock inga interpellationer väckts och inga frågor ställts till kommunledningen. En enda motion handlade om att Sverigedemokraterna skulle få utökat partistöd. Ingen stödde den, inte ens centern som också skulle gynnas.

Partiets budget som kom i våras innehöll mest ideologiska formuleringar och få konkreta förslag, som inte presenterades närmare, bland annat besparingar på modersmålsundervisningen, slopade bidrag till invandrarföreningar och frivillig återvandring för invandrare med socialbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista