Åklagare kräver livstid för mordförsök

I dag hölls slutpläderingarna i rättegången mot de fem män som åtalats för människorov och försök till mord på en 64-årig pantbanksägare i Göteborg.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse.

Det här ligger så nära fullbordat mord som man kan komma. Lämnar man en svårt skadad man inlåst i bagageluckan är avsikten att han ska dö, säger kammaråklagaren Thomas Eliasson till TT.

Och nu vill han att de fem åtalade männen döms till livstids fängelse. Men Eliasson sade också i sitt slutanförande i dag att tre av de åtalade männen var under 21 år när brottet begicks och att domstolen får ta hänsyn till det när påföljden ska bestämmas.

Och livstids fängelse är något som domstolarna blivit försiktiga med att döma ut. Därför letar åklarväsendet efter ett fall att föra upp till Högsta domstolen för att få lite vägledning om när man kan dömas till livstid.

Det här skulle kunna vara ett sådant fall, säger Thomas Eliasson till TT.

Det var i april i år som pantbanksägaren överfölls utanför sin bostad, misshandlades och sedan lämnades i bakluckan på sin bil på en parkeringsplats. Mannen fick livshotande skador och vårdades flera månader på sjukhus. Han har flera operationer kvar och mår fortfarande väldigt psykiskt dåligt. Han har sålt både sitt företag och sitt hus, för att han inte orkar bo kvar där längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista