Foto: Kjell Gustafsson SVT

Osäker framtid för kvinnofridsprojektet Utväg i Göteborg


Kriminalvården drar sig nu ur finansieringen av kvinnofrids-projektet Utväg i Göteborg. Därmed är det oklart hur män som söker hjälp för att de är våldsamma kommer tas hand om nästa år.

Lagstiftningen måste ändras. Det säger moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson från Göteborg som reagerar på att kriminalvården måste dra sig ur.

- Jag är orolig, Kriminalvården har varit en viktig aktör och nu har vi inte längre en säker finansiering, säger Michael Ivarsson, verksamhetschef inom den sociala resursförvaltningen i Göteborg.

Projekt Utväg i Göteborg är nu i behov av närmare tio miljoner kronor för att kunna fortsätta sin verksamhet med män. Pengarna söker man från Länsstyrelsen tillsammans med Utväg Södra Älvsborg. De pengarna hoppas Ivarsson ska beviljas för att man ska kunna utveckla ett nytt program och anställa ny personal.

Projekt Utväg startade hösten 2003 och försöker direkt efter polisanmälan ta ett helgreppsgrepp i familjer där mannen slagit kvinnan. Kvinnan får hjälp, barnen får hjälp och även förövaren -mannen- erbjuds hjälp. Men hjälpen till männen har Kriminalvården stått för och när de nu drar sig ur är det oklart hur de ska tas hand om efter årsskiftet. AnneMarie Dahlgren är kriminalvårdens informationschef och förklarar varför man inte längre är med och finansierar.

- Kriminalvården ska bara finansiera verksamhet för klienter som är i vård, det vill säga personer som är anmälda till frivården för utredning eller personer som är dömda.

Är det inte tråkigt att inte kunna arbeta förebyggande med män som inte ännu blivit dömda?

- Vi tycker det är tråkigt och vi skulle gärna se att lagstiftningen skulle se ut på ett annat sätt, säger AnneMarie Dahlgren.

Den lagstiftning som hindrar kriminalvården att hjälpa och förebygga  mäns våld mot kvinnor måste ändras. Det säger moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson. Hon reagerar på att kriminalvården drar sig ur projektet Utväg, där bland annat också Göteborgs kommun är med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista