"Kirurgi utan ärr" testas på SU

Två kirurger på Östra sjukhuset blir först i Sverige med att operera en blindtarm på en människa med en helt ny metod kallad ”kirurgi utan ärr ”. Metoden, där man går in i buken via munhålan, tycks ha många fördelar jämfört med den klassiska kirurgin.

Hittills har femtio patienter i världen opererats med metoden, och de har mått bättre efteråt jämfört med de som har operarats på det traditionella sättet.
- Patienterna tycks ha mindre ont efteråt, det blir färre immunreaktioner och mindre påverkan på kroppen om man går genom naturliga kroppsöppningar som munnen, ändtarmen eller vaginan, säger överläkaren och kirurgen Per-Ola Park. Och det har betydelse för hur fort patienten blir återställd.
Om Socialstyrelsen ger klartecken genomförs den unika operationen på Östra sjukhuset redan i höst. Men metoden är inte okontroversiell, ”operation utan ärr ” diskuterades i helgen på ett internationellt seminarium i Göteborg. Och flera deltagare där var minst sagt tveksamma till metoden. Men Per-Ola Park tar lätt på kritiken.
- Det är samma kritik som när titthålskirurgin infördes, säger han. Varför ska vi införa något nytt när vi har en metod som fungerar, frågar sig mina äldre kollegor. Men ska vi utvecklas inom medicinen måste vi hela tiden testa nya saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista