Prästkritik för sexuella anspelningar

En kvinnlig prästkandidat möttes på jobbet av postit-lappar med text av sexuell natur.

Domkapitlet i Göteborg anser att den präst som begått kränkningarna utan vidare kan fortsätta sin tjänst och väljer att enbart ge honom kritik. Kyrkan tycker att bedömningen är riktig.

Kvinnan som var prästpaktikant i en församling i göteborgs stift hittade en dag små postitlappar på fönster och föremål i sitt arbetsrum. På varje lapp stod skrivet texten ollad, vilket skulle innebära att någon vidrört föremålen med sitt ollon. Avsändare var en annan präst i församlingen.

Kvinnan anmälde händelsen till domkapitlet för att man där skulle pröva hans lämplighet som präst. Domkapitlet anser det vara en form av sexuella övergrepp men väljer att bara ge prästen kritik.

Prästen sa nyligen upp sig från församlingen och har nu en likadan tjänst i en annan västsvensk församling. Kyrkoherden säger till västekot att han inte kände till ärendet innan prästen anställdes, men att mannen nu har hans fulla förtroende. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista