Ambulanstransporterna i södra skärgården har fått en tillfällig lösning

Sahlgrenska har inte lyckats lösa frågan om vem som från och med måndag ska transportera patienter i Göteborgs södra skärgård. Ett tillfälligt avtal med Räddningstjänsten har slutits, men det gäller bara i en månad.

Det fanns fram tills i måndags, sju dagar innan Ulfab skulle ta över ambulanstransporterna, ingen lösning på hur patienterna på öarna i södra skärgården skulle transporteras från hemmet till ambulansbåten eller helikoptern från och med 1 oktober. Avtalet med Räddningstjänsten, som redan i dag utför uppgiften, skulle kunna permanentas, men för det krävs att parterna kommer överens om priset, säger Nils Andréasson, chef för Räddningstjänsten i storgöteborg.
Och det är inte så enkelt som det låter, tvistefrågan som uppstått handlar om vad som ingår i Räddningstjänstens grundläggande uppdrag och vad som är extratjänster de kan ta betalt för - som ambulanstransporter.  

I elfte timmen slöts ett tillfälligt avtal mellan Sahlgrenska och Räddningstjänsten, men inga papper är skrivna och i november är det inte klart vad som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista