Göteborg vill ha stenkoll på arbetsmiljö i Kina

Trafikkontoret i Göteborg tar nu experter till hjälp för att kontrollera att den gatsten man köper från Kina produceras ”i säker och hälsosam arbetsmiljö”. Organisationen SwedWatch har fått i uppdrag att på plats undersöka villkoren i stenbrott och fabriker.

Bakgrunden är radioprogrammet Kalibers avslöjande våren 2006 om usla villkor för stenarbetarna i Fujianprovinsen, som står för 70 procent av den kinesiska stenexporten. Arbetarna hade varken ansiktsmasker eller bullerskydd trots att de jobbade sju dagar i veckan, 13 timmar om dagen, mitt bland buller och damm från torrslipningen av sten.

Trafikkontoret införde först ett totalstopp för sten från Kina, men det varade bara i någon månad eftersom stoppet kunde vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling. Istället infördes ett socialt kontraktsvillkor som sa att leverantören ska kunna visa att stenen producerats i en säker och hälsosam arbetsmiljö i enlighet med reglerna i internationella konventioner.

NU ska man alltså kontrollera hur villkoren uppfylls.

SwedWatch ska även göra kontroller utanför fabrikerna och till exempel prata med lokalbefolkningen, säger Anders Roth, miljöchef på trafikkontoret.

SwedWatch, som till största delen finansieras av biståndsmyndigheten Sida, reser till provinserna Fujian och Shandong i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista