Trådlös anslutning anno 2002. Arkivbild: Scanpix

Trådlöst Göteborg utreds

Nu ska trådlöst bredband utredas i Göteborg. Moderaterna ligger bakom ett förslag om så kallade hot spots i centrala Göteborg, där det ska gå att surfa trådlöst.

Det var tack vare vänsterpartistiska kommunalrådet Marie Lindén som det borgerliga förslaget gick igenom i kommunstyrelsen. Marie Lindén visar än en gång att vänsterpartiet inte går i socialdemokraternas och miljöpartiets ledband efter brytningen i samband med bråket om skattesänkningen i våras.

Kommunen ska nu utreda förutsättningarna för ett trådlöst Göteborg, åtminstone i centrala delar. Hur stort område det kan vara, vilka intressenter som finns, hur finansieringen ska ske och vad det kommer att kosta användarna. Dessutom skasäkerhetsfrågor kring basstationer och strålning utredas.

Privat marknad
En fråga är vilken roll kommunen kan få. Socialdemokraterna och miljöpartiet menar att företag redan idag erbjuder trådlöst mot avgift på flera håll och att kommunens roll i första hand är att ta ställning till nya basstationer, inte att själv driva trådlöst högkapacitetsnät.

Inte heller vänstern vill idag att kommunen ska ta kostnader för ett trådlöst bredband för allmänheten i centrala Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".