Framgångsrikt projekt sysselsätter unga

Genom individuella coacher och praktikplatser så ges unga arbetslösa i Centrum, Majorna och Linnéstaden bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Hälften av de nästan 400 unga vuxna som hittills varit med i Projekt Rondell har fått jobb eller börjat studera.

Projekt Rondell, som drogs igång för två och ett halvt år sedan, ska nu utvidgas så att även de som är äldre än 30 får chans att vara med.

– Det nya är att vi jobbar med coaching och varvar det med praktikplatser och fysisk träning. Det finns en närhet mellan det som händer för deltagaren, man går snabbt ut i praktik, man kan återvända till coaching och man kan testa olika praktikplatser, säger projektledare Maria Gustafsson.

En som fått hjälp är 23-åriga Malin som fick fast jobb på sin praktikplats.

– Här fick man mer hjälp runtomkring, vad det innebär att vara arbetslös. Man fick rutiner genom träningskort på fysiken, chans att läsa upp gymnasiebetyg och det tycker jag var jättepositivt för min del, sägerMalin.

Bygga självkänsla
En av coacherna som de arbetslösa får träffa är Tobias Carlsson.

– De flesta som kommer hit behöver få upp sin självkänsla igen. De har en syn på sig själva som är mycket mindre än vad de är i verkligheten, säger Tobias Carlsson.

Malin som fick fast jobb på sin praktikplats har nu arbetat där i 8 månader och tycker att hon också förändrats.

– Jag är mycket lugnare nu, jag känner inte samma stress eftersom jag har ett fast jobb. Det är väldigt påfrestande att vara arbetslös och endast ha tillfälliga jobb, men nu känner jag mig tryggare som människa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".