Att vaccinera gravida kan förhindra spädbarnsdöd

Att vaccinera gravida mot vissa bakterier kan leda till att färre spädbarn dör i infektionssjukdomar. Men det kan dröja många år innan vaccinet finns på marknaden. Det visar en avhandling från Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Under de 10 senaste åren har allt fler nyfödda drabbats av infektioner som tex blodförgiftning och hjärnhinneinflamation. Värst är det för de för tidigt födda barnen som vårdas länge på sjukhus. Nio pocent av de barn som drabbas av en svår infektion under den första levnadsmånden dör, säger Elisabet Persson avhandlingens författare i ett pressmeddelande. Samtidigt säger hon att trots att allt fler drabbas av infektioner så är trenden att färre dör av dem.

En del av de bakterier som orsakar blodförgiftning och hjärnhinneinflamaion hos nyfödda är GBS, en slags streptokocker som finns i slidan hos cirka en fjärdedel av alla gravida kvinnor. I dag behandlar man kvinnan med antibiotika men det innebär en risk för antibiotikaresistens.

Elisabet Persson har studerat möjligheten att ta fram ett vaccin så man slipper använda antibiotika och hon säger att GBS är så föränderligt att det är svårt att hitta ett fungerande vaccin. Däremot tror hon att man är på god väg och att man inom några år ska kunna ge vaccin mot GBS och det skulle kunna rädda livet på många nyfödda världen över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".