Ingen lön från bolag med miljoninkomster - moderat slipper sänkt fallskärm

Inte bara Göran Persson låter konsultarvoden stanna i egen firma medan fallskärmen i hans fall en statsrådspension förblir orörd.

I Göteborg har före detta moderata kommunalrådet Lars-Åke Skager genom åren kvitterat ut en kommunal fallskärm på 4,5 miljoner kronor.

Han har samtidigt - helt enligt reglerna - kunnat plocka ut en vinst från sitt konsultbolag. Däremot har han valt att inte ta ut enda krona i lön, trots miljonintäkter för bolaget.

Att ta ut vinst påverkar nämligen inte kommunalrådspensionen; det kunde det däremot ha gjort om Skager tagit ut lön - detta vill folkpartiet ändra på.

   

Göran Persson uppmärksammades nyligen sen han låtit konsultarvoden täcka underskott i sin enskilda firma. Pensionen på 121 000 kronor påverkades därför inte.

I Göteborg har före detta moderata kommunalrådet Lars-Åke Skager genom åren kvitterat ut en fallskärm på 4,5 miljoner kronor i kommunalrådspension. Samtidigt har han kunnat plocka ut vinst från sitt konsultbolag utan att pensionen påverkats - och det helt enligt reglerna.

- Jag tycker det kan vara bra och trevligt att ha ett bolag, men jag tycker det inte är särskilt bra när folk tjänar miljoner på bolaget och lägger vid sidan av och tar ut så småningom, det känner jag inte så där särskilt mycket för, säger Lars-Åke Skager till Radio Göteborg.

Det kanske inte handlar om miljoner när Lars-Åke Skager plockar pengar ur sitt bolag. De senaste tio åren har han tagit ut 383 000 kronor i vinst. Men enligt reglerna samordnas inte den här vinsten med övriga inkomster och pensionen från kommunen.

Lars-Åke Skager hade fram till 2004 kontor på Börsen eftersom han bl.a. var vice ordförande i kommunfullmäktige. Nu säger han att bolaget ska avvecklas och att det lilla kontor han behöver finns hemma.

Enligt årsredovisningar har han de senaste tio åren fått in över en halv miljon om året till sitt bolag. Det mesta har slukats av olika kostnader.

- Det har gått till resor, datamaskin, telefon, i stort sett den typen av grejer som det gått till.

Men i de kostnader du haft de senaste tio åren i ditt bolag på nästan fem miljoner kronor, av dina 5.3 miljoner i intäkter har du väl köpt pensionsförsäkringar eller liknande?

- Nej det har jag faktiskt inte gjort, inte en enda pensionsförsäkring. Jag har en pensionsförsäkring sen tidigare som var kopplade till min lön, men som inte har något att göra med mitt bolag.

Periodvis har Lars-Åke Skager rest minst en gång i månaden till Kina, säger han.

I snart 16 år har Skager kvitterat ut fallskärmen från kommunen, idag nära 34 000 kronor i månaden. Om två år går han i ålderspension och han har kvar fallskärmen tills dess.

Vid sidan av pensionen har han haft ersättning för kommunala uppdrag i bland annat Göteborgs hamn. Ersättningen har som regel inte varit högre än 12 000 kronor i månaden - den gräns då det sker en inkomstsamordning och pensionen minskar rejält.

Hade han istället för att ta ut vinst från bolaget tagit ut lön hade pensionen minskat - men så har han aldrig gjort.

- Nej det har jag inte gjort, säger Lars-Åke Skager.

Är inte det rimligt att ta ut en lön?

- Nja, varför det. Jag har ju haft så jag klarat mig.

Men om vi tar förra året, då tog du ut 280 000 kronor som vinst. Hade du tagit ut det som lön hade din politikerpension minskat?

- Om jag tagit ut det som lön hade den minskat.

Det kan se ut som att du utnyttjar systemet?

- Det kan det göra på sitt sätt, men jag följer reglerna. Jag hade aldrig kunnat göra de resor och jobbat på dom företag som jag gjort om jag inte haft bolaget.

Du är en av dom få göteborgspolitiker som har politikerpension och som har bolag. Nu är du folkpartiets främsta måltavla i och med att dom vill ändra på reglerna - hur ser du på det?

- Det är väl sånt man får ta. Jag har ofta varit mitt eget partis måltavla också. Är man ute efter det här så, jag tycker det är bra att man går igenom och tittar på det. Ska man ta bort det här med egna bolag, så måste man höja pensionerna.

Vad tycker du om Göran Perssons exempel?

- Hade jag haft en sån pension, eller pension var det ju inte, men som låg i den storleksordningen, så vet jag inte, men det skulle jag nog inte gjort, var man i det läget skulle det kännas ganska konstigt att göra det. 

Fast det liknar ganska mycket vad du själv gör?

- Ja, säg jag tjänar 33 000 och får ut 20 000 jämfört med Perssons 121 tusen, så är det ganska stor skillnad i det avseendet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".