Nya grepp ska locka studenter att utbilda sig till maskinbefäl

Nu tas ett nytt grepp för att locka fler ungdomar att utbilda sig till sjöingenjörer. I dag mönstrar 9 tjejer och killar på ett containerfartyg i Göteborg för att till sjöss se hur det är att arbeta som maskinchef ombord.

Det är de båda rederierna ACL och Transatlantic tillsammans med Sveriges Redareförening och sjöingenjörsutbildningarna i Göteborg och Kalmar som står bakom satsningen.

Efter 40 år så återupplivas traditionen med skolfartyg och bakgrunden är att hela branschen skriker efter folk, inte minst maskinister.

Bristen är så stor att det t o m är svårt för fartygsmaskinister att få avlösning och kunna komma hem.

Nu ska 4 killar och 5 tjejer och deras handledare under fem veckor finnas med ombord på ett av ACL: s stora containerfartyg och varva teori och praktik under resan över Atlanten till Kanada och USA.

På 290 meter långa Atlantic Cartier, som fått nya hytter och lektionsalar, får studenterna lära sig mer om maskinistyrket till sjöss och på tisdag mönstrar de på för att lämna Skandiahamnen under kvällen.

Det handlar om en förberedande kurs under totalt 15 veckor som sen ger förtur till den fyraåriga sjöingenjörsutbildningen och i februari nästa år är det dags igen för en ny grupp att gå ombord och pröva på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".