Allt färre studieskulder hos Kronofogden

Allt färre låntagare hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda studieskulder. Andelen återbetalningsskyldiga som förra året hamnade hos kronofogden har halverats jämfört med för fyra år sedan.

– Dels så har vi haft en bra konjuktur och det är klart att det påverkar. Sen har vi också ett minskat antal personer som går på vuxenutbildning. Med tanke på att den större andelen personer som hamnar hos Kronofogden har gått en lägre utbildning och har lägre inkomst så ser vi de kopplingarna, säger Ann-Britt Örtelind som jobbar med återbetalningsfrågor på CSN-kontoret i Göteborg .

När det nya studiemedelsystemet infördes i juli 2001 så befarade kritikerna att de hårdare återbetalningsreglerna skulle leda till att betydligt fler skulle få problem med att återbetala sina skulder och därmed hamna hos Kronofogden. Men än så länge har kritikernas farhågor inte besannats.

Enligt siffror från CSN har antalet låntagare som hamnat hos kronofogden på grund av obetalda studieskulder minskat stadigt. 2002 hade 21 000 personer registrerats för obetalda studieskulder, 2006 var de 6 000 färre.

Skulle antalet återbetalningsskyldiga som hamnar hos kronofogden börja öka igen så är det inte på grund av de nya återbetalningsreglerna menar CSN. 

– Våra siffror tyder på att det är andra saker som avgör vilka som har en risk att hamna hos Kronofogden. Det handlar om en kombination av låg inkomst och låg utbildning. Det är grupper som har det tufft ekonomiskt och vi ska försöka hitta andra sätt att stödja dem på, säger Magnus Fors som är enhetschef på CSN:s huvudkontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".