Läkare missar vart fjärde hudcancerfall

Vart fjärde fall av hudcancer upptäcks inte av läkare, det visar forskning från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Studien visar också att problemen med hudcancer är störst i Västsverige

Hudcancer är en cancerformerna som ökar mest just och sjukdomen har hög dödlighet. Därför är det oerhört viktigt att upptäcka cancern i tid.

– Om man inte behandlar den tidigt leder det till att man får dottersvulster och i värsta fall till döden. Vi har inga bra behandlingsmetoder annat än att ta bort det så tidigt som möjligt, säger Ann-Marie Wennberg, överläkare vid hudkliniken i Göteborg och en av forskarna bakom studien.

Flest fall i Västsverige
I den nya studien har 1200 hudcancerpatienter fått svara på hur vägen till diagnos och behandling sett ut. Och resultatet visar att många läkare misslyckats med att upptäcka sjukdomen.

Knappt femhundra patienterna som deltog var från Göteborg och Skåne. Och det är också i Västsverige som hudcancerfallen är flest. 

– Vi tror att det har att göra med att vi är mer känsliga i vår hud för solen, säger Ann-Marie Wennberg, överläkare vid hudkliniken i Göteborg.