Kranskommuner ska hjälpa flyktingbarn

Göteborg och Mölndal ska inte behöva ta emot fler ensamkommande flyktingbarn den närmaste tiden. Istället ska barnen få bo i andra kranskommuner.

Det är planer som de flesta kommunerna i Göteborgsregionen har godkänt.

En ny lag säger att kommunerna i fortsättningen måste ta större ansvar för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. För det får kommunerna en statlig ersättning, som täcker åtminstone en del av kostnaderna.

Strömmen av ensamkommande flyktingbarn har ökat det senaste året och för närvarande kommer de flesta barnen hit från Irak.

Förslag i GR
I Göteborgsregionen ska 50-60 barn om året tas emot i avtal med Migrationsverket och sedan ”placeras ut” i kommunerna. Men Göteborg och Mölndal behöver inte ta emot fler barn det närmaste året, säger ett förslag i Göteborgsregionens kommunalförbund GR.

Orsaken är att Göteborg och Mölndal redan har ansvar för över 110 ensamkommande barn. I Göteborg finns 70 barn varav många sökt sig till eget boende hos släktingar. 40 av dem har redan fått uppehållstillstånd. Mölndal, som är en av landets fyra ankomstkommuner för ensamkommande barn, har idag ansvar för 44 barn. Runt hälften har fått uppehållstillstånd och väntas stanna i Mölndal.

Får bo i kranskommunerna
De nya ensamkommande barnen kommer istället att få bo i andra kranskommuner, som får ta emot barn i proportion till kommunernas invånarantal.

De här planerna har nu godkänts av i stort sett samtliga berörda kommunledningar och klubbas i slutet av månaden i GR:s förbundsstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista