Nytt barnens val planeras till 2009

Valnämnden i Göteborg vill fortsätta att hålla särskilda val för barn. Nu jobbar man för att nästa Barnens val ska kunna hållas i samband med valet till Europaparlamentet 2009.

– Vad vi sagt från valnämnden är att vi ska undersöka inför Europavalet om det finns bra frågor som vi kan ta upp i barnens val. I såfall ska vi genomföra det där också, säger Eva Ternert Nordin (m) som är vice ordförande i Göteborgs valnämnd.

Valnämnden vill att frågan som barnen ska ta ställning till, på något sätt ska ha anknytning till Europafrågan.

15 000 röstade
När Göteborg införde Barnens val inför det allmänna valet förra året var man troligtvis den första staden i världen där barnen hade ett eget utslagsgivande val.

15 000 av 39 000 röstberättigade barn mellan fem och tolv år tog chansen att bege sig till stadens bibliotek och bakom gröna skärmar rösta fram motiv till en spårvagn och ett bibliotekskort. Det hela gick så väl att valnämnden nu vill fortsätta.

Demokratiska lärdomar
Hur nästa val skulle se ut är inte klart men det blir förmodligen ett liknande koncept.

– Vi vill ju ha lite grann som förra valet, att det resulterar i någonting, säger Eva Ternert Nordin.

Varför vill ni ha barnens val?

– Det är en pedagogisk del med barnens val som har väckt stor uppmärksamhet. Det är att vi ska lära barnen om det demokratiska systemet och nu också om vad Europvalet innebär, säger Eva Ternert Nordin.