Volvo inför rätta efter dödsolycka

Mer än åtta år efter en trafikolycka ställs nu Volvo Personvagnar inför rätta i Frankrike.

Domstolen ska avgöra om det var fel på bilen som gjorde att två barn dog och ett skadades svårt.

Kvinnan som körde bilen, en automatväxlad 850 kombi, anklagades efter olyckan för vårdslöshet i trafik, men hävdade att bilen inte gick att bromsa.

Tagit lång tid
Det blev starten på en segdragen utredning med otaliga expertutlåtanden för och emot Volvos skuld. Rättegången har skjutits upp flera gånger.

Under fyra dagar i mitten av november ska domstolen i Saverne i Alsace vända och vrida på alla fakta.

Det är det allvarligaste rättsfallet som Volvo Personvagnar har varit inblandat i.
– Det är tragiskt för alla parter att det har tagit så lång tid, säger Volvos informationschef Olle Axelson till TT.

Inget fel anser Volvo
Genom åren har Volvo lagt ner mycket tid och pengar på att bevisa att det inte var något fel på olycksbilen. Man har undersökt bilen och gjort rekonstruktioner av olycksförloppet. Slutsatsen är att kvinnan inte hade foten på bromspedalen när hon väjde.

Enligt Volvo körde hon 60 kilometer i timmen vilket var fortare än tillåten hastighet. Företaget konstaterar i och för sig att det inte går att utesluta att det var en vakuumläcka i bromssystemet men anser inte att det skulle ha påverkat möjligheterna att bromsa.

Bilen ingick i en serie som redan före olyckan hade kallats tillbaka eftersom man upptäckt en konstruktionsmiss som kunde göra det trögare att bromsa. Enligt Volvo hade den franska bilen åtgärdats.

Karin Olander/TT