Antalet dödsbränder minskar i Storgöteborg

I Storgöteborg fortsätter bränder med dödlig utgång att minska, förra året omkom sju personer i Storgöteborg vid bränder i hemmet. Antalet omkommna i bränder i Sverige som helhet var förra året runt 130 personer - och det är en fortsatt hög siffra. Det visar den års-sammaställning som Svenska Brandförsvarsföreningen håller på att slutställa.
Räddningstjänsten i Storgöteborg räknade förra året in sju omkomna vid bränder, år 2001 omkom nio personer. Ett genomsnittligt år brukar siffran ligga runt 15 personer. Totalt och procentuellt så minskar således antalet dödsbränder i Göteborgsregionen medan dom i riket i övrigt ökar, om denna trend är tillfällig eller ej är svårt att uttala sig om. Brandutredare Claes Tornberg på räddningstjänsten i Göteborg konstaterar dock att antalet bränder som orsakas av senildementa äldre eller personer som tidigare varit omhädertagna av mentalvården ökar. Men i Storgöteborg så har till skillnad från de flesta andra ställen i landet antalet dödsbrändern vänt neråt, och bra två av de sju som omkom förra året var äldre människor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".