Fyra förslag på hur Skeppsbron ska se ut

Höga eller låga hus, bred eller smal kajpromenad - idag presenterade fyra arkitektkontor förslag på hur Skeppsbron - en bit av södra älvstranden i centrala Göteborg - kan komma att se ut.

Området som inramas av länsstyrelsen och Rosenlundsanläggningen med sin höga skorsten, är tänkt att bli ett attraktivt hamnstråk, med gröna oaser,  en badplats, gästhamn, kafeer och bostäder. Alla förslag hade just dom delarna.

Erséus Arkitekter mfl:

Där låg husen tätt, rakt och lågt nästan ner till vattnet, med många gränder och bilfria gator.

Henning Larsen Architects mfl:

Ett höghus i 14-15 våningar ingick i deras förslag, där husen hade olika höjd, stod något lite oregelbundet, lite bostadskuber staplade modernt på varandra här och där och med en riktigt bred kajpromenad.

HMXW arkitekter mfl:

En ny esplanad, en ny västra hamngata med mycket stadsliv - runt där spårvägen ska gå var deras. Med en liten park bakom länsstyrelsen och en kajpromenad på tolv meter. Bostäder i kvarter.

Schmidt Hammer Lassen/Liljewall Arkitekter mfl:

Hus i tre rader, med sex punkthus i mitten för att ge mycket ljus var deras förslag. Ungdomsbostäder och lite ”förnämliga bostäder” skulle också finnas med.

Hus i tre rader, med sex punkthus i mitten för att ge mycket ljus var ett annat förslag. Ungdomsbostäder och lite ”förnämliga bostäder” skulle också finnas med.

Bilarna de skulle enligt alla förslagen mer eller mindre ner i underjorden i ett garage. 

En utställning visar alla förslagen i Stadsmuseet - vilka kommer att utvärderas och beslutas i kommunen. 2011 kommer troligen första huset att stå klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista