Allt fler utländska företag i göteborgsregionen

Nästan var fjärde anställd inom det privata näringslivet i Göteborg arbetar i företag med utländska ägare. Amerikanska och norska företag dominerar. Antalet utländska företag närmar sig i dagsläget 1 500 i göteborgsregionen.
Av de närmare 1 500 utlandsägda företagen står amerikanska ägare bakom mer än 200 av dessa, tätt följda av norskägda med nästan lika många företag. Och just de norska företagen har fördubblats i Göteborgsregionen sen 1999. Allt som allt finns 34 länders företag representerade. Handel, service, IT, bygg och fastigheter är de dominerande branscherna bland de utländska företagen. När det gäller det arbetstillfällen hittar man största andelen anställda inom bilindustrin och petrokemin. I närmare hälften av de nytillkomna utländska företagen är det frågan om redan befintliga bolag som fått nya utländska ägare, men minst en fjärdedel är nyetableringar som skapat nya arbetstillfällen. På Business region Göteborg, som är ett regionalt bolag som bland annat har som mål att bidra till ett mångsidigt näringsliv i regionen ser man de utländska företagen som möjigheter till nya kontaker och ny kompetens som bidrar till regionens utveckling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".