Ingen akut elbrist idag

Vädrets makter var med den svenska elförsörjningen idag när vardagen drog igång igen efter storhelgen och den extrema kylan i landet. Tack vare ett betydlig mildare väder idag än den senaste tidens stränga kyla kom den befarade elkrisen på skam.
Det blev inga akuta problem med elförsörjningen när industrier, företag och skolor drog igång igen för fullt efter långledigheten. Belastningen blev inte alls så hög som befarat. På Vattenfall säger Set Persson på produktionsplaneringsavdelningen att elförbrukningen idag är ungefär densamma som igår - bara obetydligt högre. Tack vare att kylan lagt sig och att det idag är mera som en normal vinterdag. Men Set Persson påpekar att det grundläggande problemet med för lite vatten i älvarna fortfarande är ett hot. Men just idag hade man i alla fall tur med vädret som är åtskilligt mildare än vad vi vant oss vid under de senaste dagarna.. Och det skriver Jan-Åke Hedström, driftsingenjör vid Elnätbolaget Fortum gärna under på. Orust och Tjörn som dragits med dubbla problem med sin elförsörjning en tid - med ordinarie transormator ur funktion och med en reseserv som bara klarat 3/4 av den ordinaries kapacitet, hade stora farhågor inför denna dag då vardagen börjar på allvar igen. Men inte heller på Orust och Tjörn det några akuta problem med elförsörjningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".