Ett steg närmare byggstart för rättspsyket

Innan Göteborgs nya rättspsykiatriska anläggning byggs i Rågården i Gunnilse kommer boende i närheten av den planerade vårdanläggningen få en möjlighet att träffa politikerna i byggnadsnämnden.

På måndag kväll blir det möte på Lerjedalens Golfklubb mellan politiker och boende.

Sedan flera år tillbaka har planerna på ny rättspsykiatrisk anläggning funnits på byggnadsnämndens bord. Detta efter att den nuvarande anläggningen i Lillhagen på Hisingen tjänat ut.

Från början fannns fyra klart utpekade områden för nya rättspsyket men till slut så bestämde sig stadsbyggnadspolitikerna och Sahlgrenska jämte de rättpsykiatriska huvudansvariga för alternativet Rågården i Gunnilse strax öster om Angered.

Men inte utan protester från de kringboende som oroar sig för att få kriminellt belastade sjuka människor i närheten av skolor och bostäder.

Vad som nu närmast sker innan igångsättande och bygglov för nya rättspsyket är bland annat mötet med de boende i området. Därefter startar i mitten på nästa vecka plansamrådet där samtliga som på något sätt har samröre med nya rättspsykets placering kan komma in med synpunkter och kritik.

Först om några år kan det nya rättspsyket med 96 platser ha färdigställts i Rågården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".