Hyresgästföreningen kritisk mot strålningsbroschyr

Hyresgästföreningen är kritisk mot den broschyr som flera statliga myndigheter bland annat Statens Strålskyddsinstitut, Socialstyrelsen och Post- och Telestyrelsen har gett ut med information om strålning från mobiltelesystem.
I broschyren står det att det idag inte finns några vetenskapliga belägg för att radiovågorna leder till skadliga hälsoeffekter, så länge gränsvärdena iakttas. Gun-Britt Solberg, Hyresgästföreningens ansvarig för boendemiljön säger till P4-programmet Efter 12 att hon anser att informationen är partisk och till för att lugna befolkningen. Att säga att det inte finns några vetenskapliga belägg för att strålningen är farlig samtidigt som man hänvisar till en stor forskningsstudie som ska vara klar 2005, inger inget förtroende, menar hon. Gert Anger fysiker på Statens Strålskyddsinstitut tycker inte kritiken är särskilt märkvärdig. Han anser att myndigheten måste utgå från den forskning som finns i nuläget. -Forskning pågår alltid och gränsvärden sätts på basis av den kunskap som tas fram, säger Anger. Hyresgästföreningen får ta emot många samtal från medlemmar som överrumplas av att mobilmaster sätts upp där de bor. Hon undrar nu vilken myndighet de ska vända sig till för att få svar på sina frågor. Informationsbroschyren kom ut strax innan jul och har skickats till landets kommuner och organisationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".