God brandsäkerhet på Göteborgs hotell

Brandsäkerheten på hotellen i Göteborg är bättre än på många hotell ute i landet. Det visar den undersökning som tagits fram av Räddningsverket i samarbete med ett antal räddningstjänster landet runt.

En av orsakerna till att brandsäkerheten är bättre på Göteborgshotellen är att räddningstjänsten prioriterat hotell, pensionat och vandrarhem.

– Vi har valt att jobbe med tillsyn riktad mot övernattningsproblematiken, både vid hotell och även våra skolor vid Gothia och Partille cup. Vi har riktat speciell tid och resurser, säger brandingenjör Christina Lindfeldt.

Värre är det alltså ute i landet där många hotell och vandrarhem inte får godkänt brandskydd.  Sammanlagt ingår 117 hotelll,vandrarhem och pensionat i räddningsverkets undersökning. Bara 10 procent av anläggningarna var helt felfria.

Det slarvas bland annat med skötsel och kontroll av automatiska brandlarm och dessutom saknas många gånger brandvarningssystem på rummmen. Utrymningsvägar och brandutbildad personal är två andra dåligt skötta skyddsområden på många svenska hotell.

Brandingenjör Christina Lindfeldt menar att det finns mer att göra när det gäller brandsäkerheten också i Göteborg. Även om då nivån på brandsäkerheten vid Göteborgshotellen är högre än den nationella standarden.

– Det finns givetvis även sämre brandsäkra hotell i Göteborgsregionen, säger Christina Lindfeldt.

(Stora brister i brandsäkerheten på svenska hotell hur är läget i Göteborg

Vad är det som brister här.

Vad är det ni kollar vid tillsynen på hotell och vandrarhem

Vad är det som gör att säkerheten är bättre i GBG

BrandUtbildningen av hotellets personal är ju viktig hur sköts den.

Hur ofta gör ni tillsyn på hotellen

Kommer hotellen i GBG att klara den minimistandard vad gäller brandsäkerhet som börjar gälla om lite drygt två månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".