Pedofilhärva i hovrätten

Idag inleds hovrättsförhandlingarna i den så kallade västsvenska pedofilhärvan. Fyra män - 27 till 55 år gamla- dömdes i tingsrätten för sexuellt utnyttjande av minderårig till mellan fyra månaders och fyra års fängelse. En person frikändes helt. Såväl de dömda som åklagaren har överklagat domarna så alla fem kommer att få sina fall prövade i Hovrätten.
Målet handlar om att de fem männen står åtalade för sexuella eller grovt sexuella övergrepp mot tre flyktingpojkar. De två män som dömdes till korta fängelsestraff - fyra respektive sex månaders fängelse - erkände i tingsrätten men tycker att straffen var för hårda medan de två män som dömdes till 1,5 och 4 års fängelse nekar till brott. Bevisningen är densamma som i tingsrätten - inget nytt har framkommit. Det är enligt åklagarsiedan troligt att de fem åtalade har haft kontakt med den 39-åring som i september dömdes till fem års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".