Fel spårbredd trolig orsak till spårvagnsolycka

Det var fel bredd på spåren när två spårvagnar i Göteborg spårade ur med en kvarts mellanrum den 8 januari i år. Utredningen av olyckorna visar att Göteborgs spårvägar missat att kontrollera spårvidden. Efter ett svetsningsarbete vid Åkareplatsen blev spårbredden för smal - och vid Stampgatan var spåret för brett.
Efter ett svetsningsarbete vid Åkareplatsen blev spårbredden för smal. Å efter att en spårhållare, ett stag som bestämmer spårvidden, gått av, vid Stampgatan, blev spårbredden där i stället för bred. Trots att en annan spårvagn spårat ur vid Stampgatan två dagar tidigare upptäcktes alltså inte felen förrän det hade hänt två gånger till. Detta berodde på bristande säkerhetskontroll efter svetsningsarbetena vid Polhemsplatsen och första urspårningen på Stampgatan. Göteborgs spårvägar skulle ha mätt spåbredden, men också underhållsfirman och trafikkontorets byggledare brast i sina rutiner. Den felaktiga spårbredden ses ännu så länge som en trolig orsak till urspårningarna. Det utreds fortfarande om andra faktorer, som snömodd eller hög hastighet kan ha bidragit. Men Göteborgs spårvägar har nu ändrat rutinerna för att åtminstone kontrollerna av spårvidden inte ska kunna glömmas bort i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".