Helt rökfritt på krogen enligt nytt förslag

Det är svårt kunna kontrollera att den nya tobaklagen efterlevs överallt. Det säger Ingmarie Englund på miljöförvaltningen i Göteborg till Västekot. Från den första januari i år måste alla serveringar ha en rökfri avdelning. Och Statens folkhälsoinstitut föreslår nu ytterligare skärpning av lagen.
Huvudargumentet är att restauranganställda löper mellan två och tre gånger så stor risk som andra yrkesgrupper att dö i lungcancer på grund av all rök på deras arbetsplats. Förbudet skulle omfatta alla serveringsställen, även kaféer, barer, pubar och nattklubbar. Enligt förslaget skulle det kunna finnas möjlighet att inrätta särskilda rökrum för gästerna, men de rummen måste vara ordentligt avskilda från resten av lokalen och ha bra ventilation. Det ska dessutom vara förbjudet att ta med sig mat eller dryck till rökrummen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".