Vägbulor orsakar indragna busslinjer

I Lerum har en sträcka med vägbulor skapat så stora problem för bussförarna, att Västtrafik valt att minska antalet turer på sträckan från 18 till 6 stycken.

Att vägbulor ger till exempel ryggproblem för bussförare är ett växande problem i hela landet och just nu utreds frågan på riksnivå.

Att vägbulor kan skada busschaufförernas ryggar är ett känt problem och Arbetsmiljöverket har dragit in turer på fler ställen runt om i landet på grund av detta.

Men busschaufförernas intressen kolliderar med de boende i området. Eftersom trafiken går för snabbt har de har länge velat sänka hastigheten på sträckan och tog initiativet till bulorna. De kom på plats i augusti, men nu har alltså Västtrafik tillsammans med bussbolagen minskat antalet antalet turer som kör in på vägen från 18 stycken till 6 stycken.

Utredning pågår
Just nu pågår en utredning på riksnivå kring kombinationen vägbulor och busschaufförer. Den görs på initiativ av Vägverket och Sveriges kommuner och landsting och ska göra det lättare för bussbolagen att bedöma riskerna med vägbulor i olika områden.

För det är flera faktorer som spelar in, som till exempel hur förarsätet ser ut, vilken hastighet bussen kör i och hur många vägbulor som körs över varje dag.

Fortsatt dialog
Vad det gäller Svedernavägen i Lerum bestämde vägsamfälligheten tillsammans med representanter från Vägverket att vägbulor skulle bli bäst.

Innan vägbulorna kom på plats hade Vägsamfälligheten ett möte tillsammans med representanter från Lerums kommun.

Från kommunens sida tycker man att vägbulorna kom på plats för snabbt och Ingela Andreen som är kollektivtrafikansvarig och projektledare på kommunen berättar hur man nu planerar för en fortsatt dialog med Vägsamfälligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".