Lättare för småhusägare att ändra tak och fasad

Efter nyår är det tänkt att livet ska bli enklare för småhusägare och för personalen på stadsbyggnadskontoret.Enligt de förändringar som träder i kraft den 1 januari, behöver en- och tvåbostadsägare inte längre bygglov för förändringar på husets fasader eller tak.

Det innebär att för de flesta husägare kan man kan måla om i vilken färg man vill, ta upp nya dörrar eller fönster och lägga om tak utan att be om lov först. Men fortfarande behöver husägare i områden som kommunen anser har höga kulturhistoriska värden, begära bygglov.

Det blir fler förändringar från nyår, friggebodar får bli upptill 15 kvadratmeter stora istället de 10 kvadratmeter som hittills gällt. Även tak på uteplatser, så kallade skärmtak får byggas fritt upp till 15 kvadratmeters storlek, mot 12 idag. Men man får inte bygga fler skärmtak av den storleken, utan den sammanlagda ytan är 15 kvadratmeter per hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".