Hyrläkare för miljoner på Sahlgrenska

Kostnaderna för hyrläkare skjuter i höjden på Sahlgrenska. Det handlar om en ökning från 38 till 64 miljoner kronor.

SU har svårt att rekrytera tillräckligt många läkare och tvingas därför att anlita bemanningsföretag trots att man har en strikt policy om att undvika bemanningsföretag.

- Vi tycker inte att situationen är bra. Innan man tar steget till att anlita bemanningsföretag har man en väldigt anstärngd arbetssituation för de befintliga läkarna, säger Christina Berntsson som är ordförande för läkarförbundet.

Under ett antal år har Sahlgrenska Universitetssjukhuset haft som målsättning att inte anlita bemanningsföretag och det har man varit framgångsrika med. Men 2007 innebar ett trendbrott.

Från en bemanningsutgift på 38 miljoner 2006 så nästan fördubblades siffran i fjol till 64 miljoner kronor.

Rekryteringsproblem
Det är främst läkare som SU har svårt att rekrytera och ett problem är att Sahlgrenska är landets näst lägsta lönenivå bland universitetssjukhusen.

- Vi ligger bland de lägsta när det gäller vissa grupper och det är inte tillfredsställande. Jag tycker vi borde ligga klart högre men det är inte löst över en natt, säger SU:s personaldirektör Lars Ryhede.

Vad krävs för att få läkare att stanna på SU?

- Att vi kan betala konkurrenskraftiga löner, erbjuda en bra arbetsmiljö och bra utvecklingsmöjligheter. Vi måste jobba på många fronter, säger Lars Ryhede.