Torbjörn Nilsson tillbaka på tränarbänken

Torbjörn Nilsson är tillbaka som fotbollstränare efter ett treårigt uppehåll. På måndagskvällen ledde han sitt första träningspass med nya arbetsgivaren, Göteborg FC i damallsvenskan.

Inte sedan han slutade som förbundskapten för U21-landslaget hösten 2004 hade Torbjörn Nilsson tränat ett fotbollslag. Nystarten avklarades i regn och snålblåst när landslagsstjärnan Lotta Schelin och de andra spelarna i Göteborg FC genomförde årets första pass.

-Jag har saknat det här. Jag har känt att det har varit någonting i livet som har saknats, att jobba med ett mål, med en grupp människor, säger Torbjörn Nilsson till TT.

Uppehållet från fotbollen har ägnats åt föreläsningar och ledarutbildning. Anbud om att bli klubbtränare har dock inte saknats - bland annat erbjöd Göteborg FC honom hans nuvarande jobb redan för tre år sedan.

-Jag var väl inte riktigt mogen då, att gå från herr- till damfotboll. På något sätt är det olika förutsättningar, säger Torbjörn Nilsson och fortsätter:
-Jag tycker synd om tjejerna som tränar på så här hög nivå med så dåliga förutsättningar. Jag blir nästan lite irriterad. Många av dem ska ändå träna för ett OS.

Han säger sig redan ha god koll på sina nya spelare, men behöver lära sig mer om hur de fungerar för att få laget att prestera optimalt.

TT: Ni kom fyra förra året, hur ser målsättningen ut i år? -Det är definitivt att inte komma sämre än fyra. Vi ska försöka höja träningsdosen, vilket gör att vi kan försöka utmana de tre lagen som har varit ovanför oss.

Johannes Cleris/TT