Volvo PV gick med förlust i fjol

Volvo Personvagnars ägare Ford minskade förlusten rejält under fjolårets sista kvartal. Men för Volvo blev det röda siffror i fjol. Nu väntar nya besparingar

Ford, numera världens tredje största biltillverkare, redovisar en nettoförlust på 2,8 miljarder dollar för fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 5,6 miljarder dollar motsvarande period 2006.

Räknat per aktie blev förlusten 1:30 dollar, jämfört med en förlust på 2:98 dollar per aktie ett år tidigare.

Om engångsposter räknas blev förlusten 20 cent per aktie. Analytiker hade räknat med en förlust på 19 cent enligt en Reutersenkät.

För helåret 2007 redovisar Ford en nettoförlust på 2,7 miljarder dollar, en förbättring med 9,9 miljarder jämfört med 2006.

Jaguar
Premier Automotive Group (PAG), där Volvo Personvagnar ingår, redovisar en vinst före skatt på 504 miljoner dollar för 2007, att jämföra med en förlust på 344 miljoner dollar året före. Men Volvo gjorde en förlust för helåret, skriver Ford i bokslutsrapporten, utan att ange hur stor den var.

Under fjärde kvartalet gjorde PAG en vinst på 59 miljoner dollar, jämfört med vinsten på 174 miljoner dollar för samma period 2006. Försämringen berodde på ogynnsamma valutakurser, en ogynnsam produktmix och att det ingick engångsintäkter i resultatet för 2006, skriver Ford. Volvo PV gjorde ett nollresultat för kvartalet medan Jaguar och Land Rover stod för PAG:s vinst.

-Förlusten beror framför allt på den svaga dollarn, säger Volvo PV:s informationschef Olle Axelson.

Reviderar affärsplan
Volvo arbetar för närvarande med en reviderad affärsplan som förväntas bli klar i mars eller april.
-Vi behöver sänka kostnaderna ytterligare och ställa in USA-verksamheten på en nivå så att vi inte förlorar så mycket pengar där, säger Olle Axelson.

Han vill inte säga hur stor Volvos förlust för 2007 varit.
-Vi bryter inte ut någon av dotterbolagen i PAG i redovisningen. Men jag kan säga att det gick väldigt bra under första kvartalet. Sedan tappade vi resultat under andra och tredje kvartalet. I fjärde gick vi jämt ut. Men exakt vad siffrorna landade på kan jag inte säga, säger Olle Axelson.

Kostnadssänkning
Alla fordonsrörelser, med undantag av Nordamerika, gick med vinst förra året, borträknat engångsposter. Och alla fordonsrörelser visade betydande förbättringar jämfört med 2006, skriver Ford.

Fordchefen Alan Mulally skriver i en prognos att den amerikanska ekonomin mattas av och att utsikterna för bilindustrin förblir ”utmanade”. Därför behöver Ford sänka kostnaderna ytterligare i Nordamerika, vilket sannolikt betyder ytterligare personalneddragningar.

”Utöver det kommer vi att skynda på flödet av nya produkter, minska fordonens komplexitet och anpassa produktionen till de utmanande marknadsförhållandena”, skriver Mulally.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista