Hot och våld stängde Vallhamraskolan

Vallhamraskolan i Partille hålls stängd idag. Detta efter en händelse i går där några elever tillsammans med utomstående ungdomar, på nytt hotat lärare och elever. 

Lärarfacken kräver nu besked om åtgärder från kommunen.

- Det kom utomstående elever som uppträdde väldigt hotfullt både mot personal och elver. Det var orsaken till att situationen blev ohållbar, säger Lennart Billberg huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund om gårdagens utlösande händelser. Och det är inte första gången skolan har problem.

- Det har varit accelereande under hösten med ett antal anmälningar om hot och våld. Skolan fick ju utrymmas vid ett tillfälle på grund av att en av eleverna försökte elda upp den, säger Lennart Billberg.

Det är resursbristen i skolan som nu slår tillbaka, menar de båda lärarfacken. Det finns en brist på speciallärare och andra vuxna som skulle kunnat hjälpa till.

Tidigare har facken varit kritiska mot skolledningen, nu agerar dom vilket är bra, anser Lennart Billberg, som ändå tillsammans med Lärarförbundet kräver åtgärder för att få ordning i Vallhamraskolan.

- Kortsiktigt måste man komma tillrätta med ett antal elever som inte går på lektion utan ständigt befinner sig i korridorerna eller precis utanför skolan och hotar både andra elever och personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".