"Patienterna ska inte drabbas"

Patienterna ska inte drabbas när vårdcentraler och kirurgkliniker själva får stå för det man går back på läkemedel. Det försäkrar Daniel Holmdahl, som är regionens biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör. Som Västekot berättade på måndagen måste sjukvården i regionen spara 250 miljoner kronor och minskningen av läkemedelskostnaderna är ett av de förslag på besparingar som regionens tjänstemän har tagit fram.
Västra Götalandsregionens ökade kostnader för läkemedel har gett ett underskott på 200 miljoner kronor. Hälften - d v s 100 miljoner - ska sparas in under 2004. Det förslås ske genom att hela det ekonomiska ansvaret för underskottet flyttas över till de som utför vården - till exempel vårdcentraler eller kirurgkliniker. Idag svarar Hälso- och sjukvårdsstyrelsen för 80 procent av det man går back på läkemedel, medan utförarna står för 20 procent. Andra förslag i sparpaketet handlar bland annat om höjda egenavgifter vid sjukresor, patientavgift vid utprovning av medicinska hjälpmedel, som man idag gör gratis, och att barn och ungdomar upp till 20 år återigen måste betala för läkarbesöket. På torsdag ska politikerna i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse ta ställning till sparpaketet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".