Ekonomin oroar studenter

Bra utbildningar men stor oro över ekonomin. Så kan man sammanfatta studenters tankar och åsikter efter att Göteborg universitets första stora studentbarometer nu är klar.

4 300 studenter har svarat på hur det är att leva som student när det gäller allt från arbetsmiljö till fritid. Runt hälften av studenterna oroar sig över att ekonomin inte ska gå runt och jobbar därför vid sidan av studierna.

- Jag tycker det är stressande att jobba, å andra sidan kan man känna att man faktiskt gör något vettigt, man drar in pengar men det är stressande när man känner att man måste plugga samtidigt, säger Josefin Lindskog, 21 år, som läser på förvaltningsprogrammet vid Göteborgs universietet.

Den typiska studenten är en 26-årig kvinna med arbetarbakgrund, som är gift eller sambo. Hon har tidigare arbetsliverfarenhet och under studieprerioden är hon orolig över att pengarna inte ska räcka. Något hon delar med hälften av universitetets studenter som jobbar vid sidan av studierna.

Caroline Öhman som är ordförande vid Göteborg universtitets studentkårer ser resultatet av studentbarometern som en berkräftelese på vad kårerna länge kämpat för.

- Studiemedlet räcker inte vilket innebär att många måste förvärvsarbeta bredvid studierna. Det går ut över studierna och framför allt känner man en stress, säger Caroline Öhman.

Alla delar dock inte oron över ekonomin.

- Studenter kräver rätt mycket, på ett nästan orimligt sätt. Man ska kunna bo centralt, kunna går mycket på krogen fast man studerar. Det tycker jag själv är orimligt, säger studenten Johan Hellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".