Giftfri bottenfärg på båtmässan

En ny båtbottenfärg helt utan gift lanseras på båtmässan i Göteborg. Bottenfärger på båtar är ett stort miljöproblem, bland annat ska därför alla större båthamnar i Göteborg utrustas med rening för spolvattnet som uppstår varje höst när bottenfärgerna spolas av.

Färgen fungerar så att den sakta läcker ut ett protein som mikroorganismer lever av och skapar ett tunt skikt närmast båtskrovet med låg syrehalt. Det gör att havstulpaner och andra oönskade varelser håller sej borta. I tradiotionella färger används metaller som koppar och zink och andra gifter, något som inte är gynnsamt för vattenmiljön berättar Ulf Duus som är toxikolog i projektet clean shipping.

Färgen kommer i år bara att säljas till båtar på ostkusten men man testar den på Tjärnö i Bohuslän och allt talar för att färgen kommer att säljas även här nästa år och enligt Krister Samuelsson har intresset bland besökarna på båtmässan varit stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista