Kostnaderna för A-kassan har minskat med 30 procent

Utbetalningarna från a-kassan har minskat i samtliga kommuner i Sverige under de senaste åren. Göteborg och Västra Göteland är inget undantag.

I Göteborg har utbetalningarna minskat från knappt 1, 7 miljarder år 2006 till bara drygt 1.1 miljard förra året. Tittar man på hela Västra Götaland är minskningen ungefär lika stor, det vill säga 30 procent.

Går man ännu längre tillbaka blir minskningen ännu större, jämfört med till exempel 2004 sjönk utbetalningarna med hela 40 procent.  Minskningen är i stort sett densamma över hela landet.

I vissa kommuner i Västra Götaland är till och med minskningen ännu större. I Falköping till exempel har utbetalningarna halverats jämfört med 2004. Uppgifterna kommer från IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. 

De senaste årens ihållande högkonjunktur har lett till att allt fler arbetslösa har fått jobb vilket är en orsak till att utbetalningarna från a-kassan rasar och dessutom bidrar regeringens minskade ersättningsnivåer från a-kassan till de minskade utbetalningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".