Tågtrafiken söderut ställs in tills imorgon

Tågtrafiken söder om Göteborg kommer inte igång igen förrän vid lunchtid i morgon - det uppger Banverkets pressavdelning för Västekot.

I förmiddags vattenfylldes en tågtunnel i Mölndal, efter att ett vattenverk pumpat ut 10 miljoner liter vatten i Mölndalsån. Pumpningen fick en brunn att svämma över, vilket i sin tur ledde till att tågtunneln fylldes med vatten.

Vattnet gjorde att två tågväxlar gick sönder och det dröjer tills i morgon innan tågen kan rulla som vanligt på Västkustbanan. Bussar ersätter dom inställda tågen på Västkustbanan söder om Göteborg. Fjärrtågen måste nu vända i Kungsbacka, pendeltågen i Mölndal.

Den här tågtunneln under E6:an i Mölndal, den har tidigare drabbats av svåra översvämningar. Senast förra vintern stod tågtrafikens stilla i flera dagar efter att Mölndalsån svämmat över och vattenfyllt tågtunneln. Efter det har ån muddrats och Banverket och Vägverket har förbättrat vallar och brunnar för att minska risken för översvämning. Men idag hände nåt som Banverket inte räknat med. Vattenverket i Lackarebäck pumpade ut runt tio miljoner liter otillräckligt renat dricksvatten i Mölndalsån. Det här fick en brunn att svämma över, vilket i sin tur vattenfyllde tågtunneln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".