Åtalad för fyra bankrån

En 33-årig man åtalades på onsdagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för en serie bankrån i Västsverige. En bilägare sköts också i benet.

Två banker i Svenljunga, en i Lilla Edet och en i Göteborg rånades i somras och i höstas. Inför rånen stals också bilar, ibland samma dag som själva rånet. Vid ett tillfälle sköts bilägaren i benet innan bilen togs från honom, vilket rubriceras som grov misshandel och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Andra bilägare tvingades under hot att lämna ifrån sig bilnycklarna. Åtalspunkten är där grovt olaga tvång samt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. En kvinna som blev av med sin bil tvingades dessutom åka med i bilen till banken. Åklagaren anser detta vara olaga frihetsberövande samt grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Första rånet genomfördes den 2 augusti mot Nordeas kontor på Wieselgrensplatsen i Göteborg. Maskerad tog sig mannen, enligt åtalet, in på banken och hotade personalen med en skarpladdad pistol. Bytet blev drygt 137 000 kronor.

Den 13 september kom nästa rån, mot Swedbank i Lilla Edet. Under pistolhot kom rånaren över drygt 57 000 kronor.

De två övriga rånen genomfördes under en och samma dag. Klockan tio på förmiddagen den 10 oktober rånades Swedbanks kontor i Svenljunga på drygt 132 000 kronor. Sedan fortsatte rånaren till Handelsbanken på samma ort och kom där över drygt 49 000 kronor.

Enligt åtalet förberedde mannen ytterligare ett bankrån. Han ska ha planerat att råna Swedbank på Wieselgrensplatsen i Göteborg den 21 november. Som delar i planeringen hade han bland annat stulit en bil och skaffat en skarpladdad pistol och rånarluva.

-I huvudsak erkänner han, säger advokat Jan Ahlström, om sin klient inställning till åtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista