Gamla lagar försvårar utredningen av IT-brott

Gammal och otydlig lagstiftning gör att poliser inte kan utreda alla brott som sker på nätet, så kallade IT-brott. För att kunna kartlägga vem som lagt ut tex hot på nätet måste polisen konstatera att brotten kan ge 2 års fängelse. Och det här innebär stora begränsingar.
Kent Darrell, chef för it-brottsenheten i Västra Götaland beskriver brottsligheten på nätet som en spegel av brottsligheten i samhället. Internet används som instrument för att sprida all möjlig information, det kan handla om tex hot, knarkuppgörelser och barnpornografi. Enligt telelagen ska det misstänkta brottet ha ett ministraff på två års fängelse för att polisen ska ha rätt att få ut information om vilka personer som deltagit i samtalen och tex deras hotmailabbonemang. Men hittar polisen brottslig verksamhet på nätet som ger mindre än två års fängelse är det svårt att få ut uppgifter om avsändaren och kartlägga deras trafik på nätet. Eftersom det här innebär stora begränsningar i polisens utredningar av it-brott, efterlyser Kent Darrel en förändring av hur lagen tolkas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".