Risk för jäv hos kommunrevisor på Öckerö

Den nya ordföranden för Öckerös kommunrevisorer kan vara jävig. Han är kommunanställd inom renhållningen, samtidigt som hans chef där sitter med i kommunstyrlesen och allstå är en av dom som revisorerna är satta att granska. Båda är dessutom socialdemokrater. Jäv - hävdar experter på kommunallagen.
Rolf Edvardsson, socialdemokrat och vice ordförande i kommunstyrelsen på Öckerö, anser att det inte handlar om jäv - revisioernas ordförande kan låta bli att granska vissa fall. Men på kommunförbundet håller man inte med. Sedan 1 januari 2000 är bestämmelserna om jäv för kommunens revisorer skärpta och lika hårda som för nämndernas ledamöter, säger Leif Petersén, förbundsjurist på Svenska Kommunförbundet. Han tror att det kan bli svårt för revisorordföranden att utföra sitt arbete på ett riktigt sätt, eftersom undantag för en revisor måste anmälas i samband med ett val.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".