Nu blommar det för fullt i Botan

Just nu blommar drygt ett hundratal arter i Göteborgs Botaniska trädgård. Årets mycket tidiga vårblomning kan bara mätas med det tidigare rekordåret 1989.

Den mycket milda vintern har inneburit en vårblomning utan motstycke i Botaniska trädgårdens historia.

En inventering i går eftermiddag visade att nästan 100 olika arter stod i blom. Det rör sig om både örter och träd, kejsarolvon och trollhassel är två träd som är längre komna än kanske någon gång tidigare såhär års och dom är också snart överblommade.

Körsbärskornell och vinteralpros som är en rododendron har börjat blomma och även här långt tidigare än normalt. Många lökväxter har kommit långt, det handlar om flera arter av iris, krokus och tidlösa. Och blommande påskliljor till påskhelgen som infaller om en månad kan man redan nu utlova i från Botaniskas sida.

I Botaniskas Perennträdgård och i Klippträdgården är just nu vårfägringen högst påtaglig och på andra håll i trädgården kan man finna klassiska växter som alruna, mistel och tibast i full blom.

Vi får alltså gå tillbaka till 1989 för att hitta något likande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista