Vägrade dela ut valmaterial - JK friar Posten

Posten i Mölndal, som vägrade dela ut främlingsfientliga Nationaldemokraternas valmaterial förra året, gjorde inte fel. Det anser justitiekanslern, JK.
Något som en av anmälarna, Nils Funcke, kanslichef på Grävande journalister, anser är censur. - Det är djupt bedrövligt, säger han till den antirasistiska tidskriften Expo. Konsekvensen blir nu att det blir fritt fram för Posten att göra ett urval av vad man vill och vad man inte vill sprida. Blir det anarkister nästa gång, frågar sig han sig. Enligt Justitiekanslerna är inte Posten en myndighet och bryter därmed inte mot grundlagen tryckfrihetsförordningen. I Postens regler finns formuleringar som säger att rasistiskt och kränkande material inte behöver delas ut. För sin vägran fick de SEKO-anslutna brevbärarna i Mölndal ta emot fjolårets Civilkurage-pris, som delas ut till minnet av syndikalisten Björn Söderberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".