Tio år för ensam bankrånare

En 33-årig man dömdes på onsdagen till tio års fängelse av Göteborgs tingsrätt för en serie bankrån i Västsverige under sommaren och hösten förra året.

Tillvägagångssättet var i princip likadant för alla de fyra rån som mannen genomförde i Göteborg, Lilla Edet och i två banker i Svenljunga. Först stal mannen en bil, alltid samma märke och fabrikat. Sedan trädde han ensam in i banklokalen, hotade personalen med ett skjutvapen och tvingade dem att lämna över pengar.

Mannen dömdes även för bland annat grov misshandel då en bilägare sköts i knät under ett av rånen och dessutom för grovt olaga frihetsberövande. Mannen kidnappade en kvinna när han stal hennes bil och tvingade henne att åka med till det bankkontor i Göteborg som mannen sedan rånade.

Enligt åklagaren planerade mannen att genomföra ett femte rån mot en bank i Göteborg samma dag som han greps i november. Men han säger själv att han frivilligt avbröt rånförsöket innan han greps genom att ta av sig rånarluvan och gå i motsatt riktning, en förklaring som Göteborgs tingsrätt godtar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".